Bönsaberg eller Bjönsaberg, som det även skrivs, fäbodar tillhör Våmhus. Bönsabergs fäbodar ligger mellan det 469 meter höga Bjönsberget i sydost och 461 meter höga Skräddarberget i nordväst. Fäbodarna består av två vallar Nedre och Övre Bönsaberg.
Bebyggelsen är främst från 1700- och 1800-talen. Vid fäbodinventeringen 1663 hade “Bönsarbärgiett” fem delägare. Namnet kommer troligen från Björnsarv-, med betydelsen Björns arvingar. Idag kallas fäbodarna Bönsaberg eller Bjönsaberg. Lokalbefolkningen föredrar Bönsaberg.
Nedre Bönsaberg är ett stort tätbebyggt fäbodställe i en dalgång mellan bergen. Här finns mer öppna områden än i Övre. Större delen av bebyggelsen i Nedre är ofärgad. Taken är till lika stora delar plåt och tegel. Några byggnader har spåntaket kvar.
I Övre Bönsaberg ligger ett fåtal byggnader kvar på sina gamla lokaliseringar sedan storskiftet. Nästan alla byggnader i Övre Bönsaberg flyttades västerut under mitten av 1800-talet på grund av att en av vattenkällorna sinade. Genom fäbodarna går en liten bäck. Här fanns det på 1940-talet flera små mjölkhus, där man hängde mjölkspannarna rakt ner i det kalla vattnet.
Fram till 1988 fanns det kor som gick lös i och runt fäboden. Därefter var det tomt på djur fram till 2019, då ett 7 hektar stort område inhägnades i Övre Bönsaberg och där det nu går får och kor under sommarmånaderna.
Fäboden utgör område av riksintresse för Kulturmiljövården enligt beslut 1987-11-05 av Riksantikvarieämbetet. Det finns rekommendationer från länsstyrelsen och Mora kommun för hur Bönsabergs fäbodar ska förvaltas för att bevara kulturmiljön. Bönsaberg är även utpekat som ett område av intresse för det lokala friluftslivet.
Många gamla fina byggnader, främst i Nedre Bönsaberg. Rester finns av fägator, fästigar och gärdsgårdar. I Övre är det en fin utsikt över bergen och landskapet och från de översta husen syns delar av Orsa och Orsasjön.
Hugo Alvén lär ha sagt, “Vill ni se det mest svenska och det mest musikaliska landskapet i vårt land ska ni gå till Bönsaberg i Våmhus”.
Det går en markerad vandringsled mellan Nedre Bönsaberg och Indnäs, ca 7 km. Siljansleden passerar genom Indnäs fäbod på sin väg till/från Fryksås.
Åk till och genom Våmhus långsträckta by. När du passerat Heden kör du ca 5 km till mot Älvdalen. Skylt till vänster, Bönsaberg 3 km. Då kommer man först till Nedre Bönsaberg, kör vidare 500 m och du når Övre Bönsaberg.