Röjdag 11 maj 2024
Klockan11:00 i Våmhusfäboden Bönsaberg.
Vi firar gudstjänst i våra fäbodar och andra fina ställen under sommaren. Ta med egen stol och kaffekorg, vi håller avstånd och följer aktuella restriktioner.
Blomsterlupinen är en populär trädgårdsväxt från Nordamerika som är mycket spridd i landet som noterades första gången som förvildad 1870 i Skåne. Den kan hejdas lokalt med ihärdiga åtgärder. Naturvårdsverket rekommenderar att man avstår från att plantera den och försöker förhindra att den sprider sig om man har den på sin mark.
Blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald då den konkurrerar ut växter i de miljöer som den trivs i, som till exempel vägkanter och järnvägsbankar. På sikt kan blomsterlupin påverka vegetationen där den etablerat sig på grund av sin förmåga att binda kväve och därmed gödsla marken. I de naturligt magra jordarna som den vanligen växer i kan tillskottet av kväve exempelvis göra att ängsblommor ersätts av mer kväveälskande växter.
Blomsterlupinen hotar även andra växter genom att de lockar till sig pollinerare, som hellre besöker blomsterlupin än inhemska blommor.
Dessutom innehåller blomsterlupin alkaloider, som kan vara giftiga för får och nötkreatur. Den kan även vara allergiframkallande för människor.
Blomsterlupinen sprids huvudsakligen via frön som kastas ut explosivt från frökapslarna, och kan på så vis spridas flera meter. Fröna kan sedan ligga i fröbank upp till 70 år. Den kan även sprida sig i marken via krypande rhizom (underjordiska stamdelar). Blommorna hos blomsterlupin pollineras huvudsakligen av humlor (trots att de inte producerar någon nektar). Växten vissnar ner under vintern och övervintrar med knoppar under jord.
Bidra gärna till att bekämpa blomsterlupinen genom att slå den innan den sätter frö, slå gärna flera gånger på en växtsäsong. Vid en mindre förekomst kan du ta bort hela växten genom att gräva eller dra upp den. Växtmaterialet bör tas bort så att växtplatsen inte blir för näringsrik. Återkom till samma område senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växterna som har grott från fröna i marken.
Vi träffas vid bystugan i Bönsaberg kl. 08:00.
Alf Hinders delar ut arbetsuppgifter i vanlig ordning.
Röjsågar kvitteras ut. 6 till övre byn och 4 till nedre.
Mycket gräs ska köras bort så det behövs många med räfsa och 4-hjulingar.
Kl. 11:00 till 12:00 inmundigas en eller några korvar med bröd och en kopp kaffe vid bystugan.
3 eminenta damer har fått uppgiften att sköta detta Coronasäkert.
Vid 12:00 (eller strax därefter) har vi (Alf Hinders) en genomgång då vi kollar av vad som är kvar att göra. Därefter utförs de arbetsuppgifter som är kvar.
Slutligen, när förhoppningsvis allt är klart, får var och en sköta sitt.
Till nästa års slåtter kan vi förhoppningsvis äta en trevlig gemensam måltid som tidigare år.
En liten påminnelse: Håll avstånd till varandra, pussas får ni göra nästa år.
Med vänlig hälsning Johan Hed
Från och med nu finns vi på ”nätet”. Sidan är under uppbyggnad!