Sommaren 2014 grävde Fortum sönder en myr när de och deras entreprenör One Nordic byggde en ny kraftledning förbi fäboden Bjönsaberg, en fäbod med riksintresse.
Länsstyrelsen var oinformerade om One Nordics grävarbeten och polisanmälde företaget, som också dömdes till en företagsbot på 50 000 kronor av Mora tingsrätt.
Företaget ska också återställa den förstörda myren och uppfylla ett fyraårigt kontrollprogram.
Efter grävningarna har diket lagts igen, men istället för ett litet dike återstår ett stort kraftigt dike som inte går att korsa och det upprör Yngve Brosius som dels äger marken där diket går fram.
– Så här kan det ju bara inte få se ut. För det första är det fult, men jag kan inte längre korsa min egen mark. Det här kan jag aldrig godkänna som markägare. Nu förväntar jag mig att företaget kommer att kompensera mig och det ordentligt, mullrar Yngve, som från början kämpat för att kraftledningen skulle ha plöjts ner i backen, men då hade inte ett jättedike som det som nu grävdes behövs.
När ledningen byggdes gick det inte att gå ut på myren med de stora maskinerna, istället grävdes myren bort på en 300 meter lång sträcka så det blev en väg.
– Nu tycker lantmäteriets kontrollant att det blev bra med ett dike som leder bort vatten från myren, men vi har aldrig haft något problem med det. Det här diket behövs absolut inte, betonar Yngve.
Länsstyrelsen som har tillsyn av våtmarker avvaktar med krav på nya åtgärder.
– Företaget ska lämna in en rapport om året, men de ska också lämna in två till provtagningar som de inte hunnit göra. I väntan på det avvaktar vi, säger Hannah Brandin på Länsstyrelsen.
– Området ska ju återställas, men som det ser ut nu får det bli en avvägning av vad som är möjligt utan att skadan förvärras än mer. När vi får in svaren på provtagningarna kan vi göra ett skriftligt yttrande.
– Det som företaget gjort är väldigt ovanligt och de blev ju också dömda för det, säger Hannah Brandin.
Artikel från Falu-kuriren